Een directe aanpak voor uw ICT-problemen, zowel IN&OUT.
06-1415-3818

iPhone en iPad voorbereiden op iOS 8

voorbereiden op ios 8Op woensdag 17 september gaat Apple iOS 8 beschikbaar stellen aan iedereen met een geschikte iPhone of iPad. Dat betekent een hoop nieuwe functies, waar je op de iPhone 4s en nieuwere toestellen meteen gebruik van kan maken. Wil jij je optimaal voorbereiden op iOS 8, check dan alvast deze punten. We verwachten de update rond 19:00 uur, dus pas op dat je niet wordt overvallen.

1. Controleer of jouw iDevice in aanmerking komt

iOS 8 is te installeren op de volgende iOS-apparaten:

 • iPhone 4S
 • iPhone 5
 • iPhone 5s
 • iPhone 5c
 • iPad 2
 • iPad 3
 • iPad 4
 • iPad Air
 • iPad mini
 • iPad mini Retina
 • 5e generatie iPod touch

Dat betekent dus ook dat er een aantal wat oudere toestellen afvallen, waaronder de iPhone 4. Die blijft steken op iOS 7.

Steve Jobs iPhone 4SBij de oudere toestellen die wél ondersteund worden, zoals de iPhone 4S en iPad 2, is het slim om even de kat uit de boom te kijken. Bij iOS 7 werden oudere toestellen aanvankelijk erg traag door de update, waardoor mensen de aanbeveling kregen om terug te gaan naar een vorige iOS 6.x-versie. Teruggaan naar een oude versie (= downgraden) is maar korte tijd mogelijk, dus wacht niet te lang met beslissen of je terug wilt naar iOS 7. Updaten naar iOS 8 kan altijd, ook later nog.

2. Installeer de nieuwste iTunes-versie

Je hebt iTunes 11.4 nodig om iOS 8 te kunnen installeren, als je kiest voor installatie via een desktopcomputer (aanbevolen). iTunes 11.4 is inmiddels beschikbaar en te installeren op OS X Mavericks. Heb je een computer met OS X Yosemite, dan moet je gebruik maken van de nieuwste betaversie van iTunes 12. Er is momenteel alleen een developerversie van iTunes 12 in omloop.

3. Maak een back-up

iCloud account login voorbereiden op iOS 8Natuurlijk maak je al elke dag backups via iCloud of op de desktop via iTunes. Wil je je optimaal voorbereiden op iOS 8, maak dan vooraf een goede back-up. Tijdens de update kan niet veel mis gaan, maar mocht je toch met een vastloper komen te zitten, dan ben je in ieder geval niet je recente foto’s en berichtjes kwijt. Je kunt een back-up ook handmatig starten via Instellingen > iCloud > Opslag en reservekopie. Als je iCloud-reservekopie hebt ingeschakeld kun je meteen een back-up maken.

4. Maak alvast opslagruimte vrij

iphone-opslagruimteMisschien is dit het moment om eens je iCloud-account op te ruimen. We hebben daar eerder al tips over gegeven. Kijk via Instellingen > Algemeen > Gebruik welke apps veel ruimte in beslag nemen. Gooi video’s die je al gekeken hebt weg, ruim reeds beluisterde podcasts op en verplaats foto’s naar een online opslagdienst (lees ook ons overzicht van clouddiensten). Zorg dat je zo’n 3GB vrije ruimte hebt, zodat je straks de update zonder haperen kunt installeren Het maken van backups gaat dan ook veel sneller. Eventueel kun je wat extra iCloud-opslagruimte bijkopen als je tekort komt, maar je kunt ook kijken of je niet wat vaker bij gratis opslagdiensten zoals Dropbox en Google Drive grote foto’s en documenten kunt opslaan.

Via Instellingen > Algemeen > Gebruik kun je zien hoeveel ruimte er nog vrij is (in dit geval 5,2GB van de in totaal 56GB beschikbare opslagruimte, iPhone 5s 64GB-model).

5. Update alle apps

Dataman iOS 8 widgetHeel wat ontwikkelaars gaan inspelen op iOS 8 en gaan updates van hun apps uitbrengen. Wees alvast voorbereid en zorg dat je alle apps hebt bijgewerkt. Dat scheelt straks tijd als je de update naar iOS 8 moet uitvoeren. Op iCulture lees je regelmatig over appontwikkelaars die al leuke extra’s voor iOS 8 gepland hebben, zoals de widget van DataMan en de extensie van 1Password.
Nu je nog alle tijd hebt, is het een mooi moment om ook eens te kijken welke apps je kunt opruimen. Door iOS 8 worden een aantal apps overbodig. Check of je echt drie verschillende e-mailapps, meerdere notitieapps of meerdere fotofilterapps nodig hebt.

5. Kijk wat je nog meer kunt doen

Bij de aankondiging van iOS 8 hebben we een flinke reeks artikelen geschreven over alle nieuwe functies. Het zijn meer dan dertig artikelen, die allemaal ingaan op handige nieuwe functies. Nu je ruim op tijd klaar bent met de voorbereiding heb je alle tijd om die artikelen nog eens te lezen en te bedenken hoe jij er voordeel mee kan doen. Bijvoorbeeld: voortaan via één creditcard afrekenen met de nieuwe functie Family Sharing. Of de fikse verbeteringen voor slechtzienden.

App Store iOS 8 uitgelicht

iOS 8 bevat echt enorm veel nieuwe en leuke functies, dus heeft jouw iPhone de mogelijkheid om te updaten, doe het vooral zodra het kan!

Hoe installeer ik iOS 8?

Er zijn twee manieren om iOS 8 te installeren. De meest voor de hand liggende is via de automatische updatefunctie van de iPhone, iPad en iPod touch. Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update om te kijken of de update klaarstaat. Je volgt daarna de stappen op het scherm. Zorg ervoor dat je iDevice aan een stroombron hangt.

Het is ook mogelijk om de update via iTunes uit te voeren. Koppel het iDevice aan de computer en klik op Zoek naar update. Voor mensen die al de betaversies van iOS 8 hebben geïnstalleerd, geldt een andere werkwijze (zie verderop).

Hoe laat komt iOS 8?

We verwachten iOS 8 omstreeks 19:00 uur Nederlandse tijd. We zullen alle kanalen strak in de gaten houden en meteen melden wanneer de update beschikbaar is. Je ontvangt via de iCulture-app een pushbericht. Ook ontvang je via ons Twitter-account @iCulture meteen een berichtje zodra de update er is. Heel veel mensen proberen tegelijk iOS 8 te installeren, dus het kan zijn dat downloaden aanvankelijk heel traag gaat. Heb je geen haast, wacht dan gewoon even tot later op de avond of probeer het de volgende ochtend.

Ik heb de Golden Master van iOS 8 al, wat nu?

De Golden Master is al beschikbaar gesteld door Apple en heeft buildnummer 12A365. De GM-versie is meestal identiek aan de versie van iOS 8 die Apple beschikbaar gaat stellen aan het publiek. Je hoeft de update daarom niet meteen te installeren. Het buildnummer van de GM-versie en de publieke versie is waarschijnlijk ook identiek.

Ik zie geen update, hoe kan dat?

Waarschijnlijk heb je de Golden Master-versie van iOS 8 al geïnstalleerd. Omdat de buildnummers van beide updates vaak identiek zijn, krijg je geen update te zien in de instellingen van je iPhone.

Ik wil updaten vanaf een iOS 8-beta, hoe werkt dat?

Heb je al eerder betaversies van iOS 8 gebruikt op een testtoestel, dan kun je het beste updaten via de desktop. Dit doe je via iTunes, door het herstellen van de iPhone of iPad. Door te herstellen wordt automatisch de laatste iOS-versie gedownload, waarbij ook meteen al je oude gegevens worden gewist. Via iOS-elite kun je vlak na verschijning van iOS 8 het benodigde IPSW-firmwarebestand van iOS 8 downloaden. Deze kun je gebruiken om via iTunes te installeren. Ga naar iTunes, selecteer het aangesloten iOS-apparaat en kies voor Zoek naar update terwijl je ondertussen de Shift-toets (Windows) of Alt-toets (OS X) ingedrukt houdt.

Ik kan niet over-the-air updaten, help?

Waarschijnlijk heb je de Golden Master of eerdere beta’s van iOS 8 geïnstalleerd. Je krijgt dan geen over-the-air update van iOS 8 aangeboden. Je moet updaten naar iTunes of eerst downgraden naar iOS 7.x om te kunnen updaten.

 

 

Bron iCulture